Wiedza dostępna w sieci

Szokowe mrożenie-jak szybko

Producenci żywności wykorzystują przy jej produkcji wiele specjalistycznego sprzętu, który usprawnia cały proces powstawania i transportu towaru. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, do której należą też komory szokowego mrożenia można bardzo szybko mrozić przygotowane posiłki i w ten sposób transportować je do sklepów, w których będą sprzedawane właśnie jako produkty głęboko mrożone. Komory szokowego mrożenia to urządzenia przenośne i montowane w pomieszczeniach na stałe, które pozwalają bardzo szybko schłodzić albo zmrozić produkty spożywcze po procesie obróbki termicznej.

Dzięki temu, że zmiana temperatury w komorze następuje bardzo szybko, żywność dłużej nadaje się do spożycia i dłużej można ją przechowywać. Oprócz tego, szybkie zamrożenie sprawia, że desery nie tracą własnego atrakcyjnego kształtu. Potrawy szybko mrożone zachowują także własne walory smakowe i po rozmrożeniu zdarza się, że nieprosto rozpoznać, że w ogóle były zamrażane. Nawet wytrawni smakosze mogą nie poczuć, że jedzą gotowy produkt, który był już mrożony. W trakcie tradycyjnego zamrażania, które następuje bardzo powoli, produkty tracą więcej wody a więc redukuje się ich masa. Mrożenie i schładzanie żywności w komorze trwa tylko półtora godziny. Wówczas temperatura towarów obniża się do odpowiednio dwie -3 stopni w przypadku chłodzenia i -20 stopni, gdy produkty są mrożone. Żywność przygotowana w ten sposób dostarczana jest do sklepów specjalnymi samochodami z zamontowanymi zamrażarkami. Przyszłościowe komory służące do szybkiego zamrażania towarów są równocześnie bardzo wydajne i energooszczędne, więc nie generują dużych kosztów za zużycie energii elektrycznej, co dziś zdaje się być kluczowe przy obliczaniu kosztów produkcji żywności. Taki sprzęt można zakupić, jeżeli już niezbędny jest na stałe. Możliwy jest jednak również jego wynajem, co staje się coraz popularniejsze. Firmy zajmujące się cateringiem coraz częściej wynajmują kontenery z komorami do szokowego mrożenia w środku na czas, kiedy będą chciały z nich skorzystać, a zatem wtedy kiedy mają najwięcej zamówień.

Sprawdź tutaj: komory szokowego mrożenia.