Wiedza dostępna w sieci

Przenośna komora szokowa-jak działa

Komory szokowe mogą znajdować się wewnątrz budynków i być zorganizowane w jakiejś części magazynowej lub na hali, na której znajdują się inne tego rodzaju obiekty. Niektóre firmy, gdy mają więcej zleceń i potrzebują mrozić więcej towarów, wynajmują przenośne komory szokowego mrożenia. One dostarczane są na miejsce do klienta przez firmę, która para się wynajmowaniem takich komór.

W nich także zainstalowane są podzespoły wysokiej jakości, które zapewniają, że mrożenie będzie odbywało się podobnie sprawnie, jak w przypadku komory znajdującej się wewnątrz danego budynku. Komory szokowe mogą mrozić do temperatury mniej więcej -20 stopni. Mogą również być przeznaczone do chłodzenia. Wówczas schładzają produkty do temperatury bliskiej 0 stopni, najczęściej 2-3 stopnie. Dzięki szybkiemu procesowi chłodzenia albo mrożenia, który trwa mniej więcej 90 minut, produkty żywnościowe nie tracą swoich wartości odżywczych. Oprócz tego, nie odparowuje z nich woda. Dzięki temu po rozmrożeniu i dalszej obróbce technicznej nie smakują gorzej niż jak dania organizowane od zera wprost po podaniu. Zachowują także swoją postać, czy nadany przez kucharza podczas przygotowania kształt. Z takich komór szokowych korzystają fabryki, które zajmują się przetwarzaniem żywności. Dania gotowe do spożycia, które kupujemy w sklepach, przykładowo. pierogi, czy naleśniki poddawane są schładzaniu właśnie w takiej komorze. Z tego rozwiązania korzystają również restauratorzy, którzy przygotowują catering na większą skalę. Ze względu na to że produkty spożywcze bardzo szybko się psują, nie można ich przechowywać dość długo bez obróbki termicznej. Szokowe schłodzenie i mrożenie w komorach sprawia gwarantują bardzo dobrą trwałość dla gotowych wyrobów i umożliwia zmniejszyć liczbę wyrzucanej żywności. Tym samym mrożenie albo schładzanie szokowe to równocześnie oszczędność czasu i pieniędzy. Produkty, które szybko się mrożą można składować po zamrożeniu wprost w mroźniach magazynowych. Tam mogą czekać aż trafią do sklepowych zamrażarek, skąd kupują je klienci.

Zobacz: komory szokowe.