Wiedza dostępna w sieci

Do czego służą komory szokowego mrożenia

Komory szokowego mrożenia pozwalają w krótkim czasie zamrozić produkty, które były uprzednio poddane obróbce termicznej. Dzięki temu, że zamrażane są szybko, nie wyparowuje z nich woda. Gdyby zamrażały się w tradycyjny sposób, bo rozmrożeniu mogłyby być suche.

Oprócz tego szybkie mrożenie powoduje, że bakterie nie zdążą się wykonać na potrawie. To powoduje, że termin przydatności do spożycia takich produktów jest dość długi. Zwykle mrożenie szokowe wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym. Mrozi się w ten sposób warzywa i owoce, które w późniejszym czasie można kupić w sklepie i ugotować z nich zupę, czy przyrządzić deser. Przy tym w taki sposób zamrażane są desery lodowe. To dzięki mrożeniu szokowemu zachowują piękny kształt przez cały czas. Z mrożenia szokowego korzysta się również w przemyśle farmaceutycznym i medycynie. W niektórych sytuacjach leki albo próbki pobrane do badania muszą być schłodzone lub zamrożone. Wyłącznie w komorze udaje się zachować ich właściwości i w odpowiedni sposób przeprowadzić badania. Podobnym do mrożenia szokowego jest schładzanie szokowe. Polega na tym, ażeby obniżyć temperaturę towarów do mniej więcej 2 stopni. To przydaje się w restauracjach, które przygotowują dania na wynos albo w ramach cateringu przygotowują jakieś bardzo duże przyjęcie. W komorze szokowego chłodzenia albo szokowego mrożenia można pozyskać odpowiednią temperaturę już w około 90 minut. To oznacza, że w tym okresie można obniżyć temperaturę produktu z około 70 stopni do 2 w przypadku schładzania albo -18 w przypadku mrożenia szokowego. Dzięki temu, że chłodzenie i zamrażanie organizuje się w tak bardzo szybkim tempie, produkty dłużej zachowują świeżość. Poza tym po ponownym podgrzaniu, czy ugotowaniu smakują tak, jak gdyby były świeże. To świetnie widać w sytuacji pierogów mrożonych. Te sklepowe, choć mówi się o nich, że są gorszej jakości, niż mrożone, dużo lepiej smakują po ponownej obróbce termicznej. Wynika to z tego, że były mrożone szokowo i nie straciły pierwotnych wartości odżywczych.

Polecana strona: komory szokowego mrożenia.