Wiedza dostępna w sieci

Mrożenie szokowe

Prowadzenie działalności związanej z przetwórstwem owoców i warzyw, mięsa ryb albo innych nietrwałych produktów spożywczych wiąże się z koniecznością dysponowania fachowym sprzętem. W kontekście żywności prawo jest bardzo restrykcyjne i wymaga od nas, byśmy jako przedsiębiorcy zajmujący się tymi zadaniami spełnili wszystkie normy prawne. Ich spełnienie nie jest możliwe, o ile dokładnie się z nimi nie zapoznamy i nie będziemy się do nich stosowali.

W przypadku nietrwałych towarów spożywczych niezbędne jest dysponowanie specjalistycznymi urządzeniami, które pozwolą nam utrzymać niską temperaturę żywności. Do tych urządzeń zaliczamy chłodnie i mroźnie. Działają one podobnie jak lodówki i zamrażarki, które mamy w domach, ale są większe i niestety koszt takich urządzeń jest też bardzo wysoki, więc wielu ludziom nie opłaca się ich kupować. Alternatywą jest długoterminowy wynajem chłodni, który umożliwia nam korzystać z takich urządzeń bez konieczności przeznaczania na nie pieniędzy. Dzięki tym maszynom możemy przeprowadzać między innymi schładzanie szokowe. Forma ta polega na bardzo szybki obniżeniu temperatury konkretnego produktu spożywczego, dzięki czemu skraca się czas niezbędny na jego obróbkę i ewentualne późniejsze pakowanie. Zwyczajne lodówki i chłodnie są zdecydowanie mniej wydajne i potrzebują bardzo dużo czasu na to, ażeby schłodzić konkretne produkty. Jeśli jednakże stosujemy zamrażanie szokowe lub chłodzenie szokowe, to czas potrzebny na obniżenie temperatury produktów spożywczych zdecydowanie spada. Wszystkie działania można więc utworzyć szybciej, a to umożliwia nam zaoszczędzić środki finansowe, gdyż czas to pieniądz. Firmy zajmując się produkcją żywności i pakujące tę żywność potrzebują wielu różnych sprzętów pozwalających przechowywać poszczególne produkty spożywcze w odpowiednich ustaleniach. Od jakości tych sprzętów zależy norma pracy i jej szybkość, a także zadowolenie samych pracowników i bez wątpienia klienta końcowego. Firma, która chce się zaopatrzyć w takie maszyny powinna bardzo rozsądnie podchodzić do wyboru i decydować się wyłącznie i wyłącznie na rozwiązania z najwyższej półki.

Więcej informacji na stronie: schładzanie szokowe.